На 22 юни в Централното фоайе на Националната библиотека се състоя първата среща в клуб „Писмена“ след изолацията. Започнал своето съществуване през 2016 г., с идеята да кани талантливи български творци, клубът посрещна новия си гост – Аксиния Михайлова. Поетесата, удостоена със значими международни литературни награди, представи в Библиотеката своята най-нова книга „Изкуството да се сбогуваш“. Луксозният автоантологичен сборник е на издателство „Жанет 45“.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, приветства поетесата и ѝ подари книга, реализирана от издателския център на Библиотеката – албума „Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, в която са събирани 71 творби на пейзажа, графиката, скулптурата и иконописта. Аксиния Михайлова от своя страна подари за каталога на Библиотеката своите книги “Descheierea corpului”, “Ciel à perdre”, “Le baiser du temps”, “Pētas debesīs”, издадени в чужбина.

Вечерта продължи с изпълнения на Грациела Панайотова – цигулка, и на София Радилова – виолончело. Последваха рециталът на Аксиния Михайлова и проникновеният анализ на литературния критик и преводач Юлиан Жилиев за включените в „Изкуството да се сбогуваш“ избрани и нови стихотворения на поетесата от 1990 – 2020 г. Юлиан Жилиев очерта водещото място на символиката на птицата в поезията на Аксиния Михайлова като израз на стремежа към свобода, преодоляване на пространствата и търсенето на обратния път към дома. „Рядко се случва да прочетем толкова свободни от реторически украшения творби, но изпълнени за сметка на това със заклинателната сила на точен, ясен, понякога алегоричен, но непременно майсторски рисунък“, каза още той.

Националната библиотека, като най-голямото книгохранилище в нашата страна, подготви за поетесата и гостите на събитието малка изненада. В специална витрина бяха подредени шестте издадени стихосбирки на Аксиния Михайлова, наред с някои нейни ранни публикации в списанията „Родна реч“ и „Ах, Мария“. Така публиката можеше да си припомни изданията, от които Аксиния Михайлова е подбирала творби за новата си книга.

Вечерта завърши с въпроси от публиката, сред която бяха Александър Шурбанов, Амелия Личева, Роман Кисьов, Виолета Гъркова, Екатерина Григорова, Илияна Делева, Иван Христов, Надежда Искрова и много др.

Поетесата подари екземпляр от „Изкуството да се сбогуваш“ с автограф: „На Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с пожелание да пребъде във времето и да пази българския корен здрав и завинаги! Амин! С почит.“

Авторката раздава автографи повече от час и получи много цветя от верните си читатели и приятели.

Очаквайте следващото събитие на клуб „Писмена“!

Фотогалерия

Фотографи: Стефан Рангелов, Яница Радева