Жан дьо Лафонтен е роден в Шато Тиери в областта Шампан, Франция през 1621 г. в семейството на лесничей. Животът му е изпъстрен с разнообразни и вълнуващи епизоди. Лекомислен и безгрижен, той преминава през младостта с ентусиазъм и любопитство, присъщи най-вече на детето. Природната му дарба да претворява впечатленията си в поезия го отвежда в двора на френския крал Луи XIV. След поредица от дръзки художествени творби, насочени към пороците и недостатъците на висшата аристокрация и духовенство, поетът е принуден да смени посоката, за да запази благоволението на краля. Лафонтен отдава перото си на баснята и посвещава сборник на шестгодишния престолонаследник, който да послужи за неговото нравствено възпитание.

В основа на новата му книга са положени басните на Езоп, а френският поет се ангажира със задачата да им придаде “радост и веселие”. Така през 1668 г. се раждат първите шест книги от  изящният шедьовър на класицизма, с който Лафонтен преодолява границите на пространството и времето. Опознал пъстротата и съвършенството на природния свят от ранните годините, в които наследява длъжността “лесничей” от баща си, придворният поет не преминава безпристрастно през двора на Луи XIV. А басните му  потвърждават, че за всяко нещо съществува аналог в природата. Чрез подбраните сюжети и морални сблъсъци Лафонтен от една страна рисува картина на френското общество от XVII век, но и дава своя принос за вечната книга на човешката мъдрост.

В Националната библиотека се съхранява екземпляр от издание на басните на Лафонтен от 1890 г. То е осъществено в издателството на Луи Ашет (Hachette) в Париж. Издателят публикува множество класически творби на бележити автори. Екземплярът е инвентиран в колекцията от редки френски книги през 1957 г.Книгата е богато илюстрирана от известния художник и график Гюстав Доре, наричан “велик илюстратор на XIX век”, а в създаването на гравюрите участват повече от 10 майстори гравьори. Роденият през 1832 г. Доре влага художествените си умения в редица от най-популярните книги на човечеството – Библията, “Божествена комедия”, “Дон Кихот”, “Изгубеният рай”, “Ад” , “Приключенията на барон Мюнхаузен”, “Котаракът в чизми” , и другите приказки на Шарл Перо. Умира през 1883, когато се захваща да илюстрира Шекспир. Неговата творческа оригиналност се проявява без предшественици и не намира последователи.  Критиците го определят като ” най-добрият рисувач на драперии, който никога не е нарисувал и една гънка”. Няма зрител, който да остава безпристрастен след допир до графиките на Доре.Очевидно майсторът на илюстрацията представя свой прочит на басните на Лафонтен в това издание. В баснята “Маймуна и делфин” последният е представен като митическо същество (или библейския Левиатан), което трудно бихме разпознали без пояснителен текст. В “Двата петела” илюстрацията насочва директно към сюжет, реализиран сред хората. За абстрактните категории като любовта и лудостта са търсени митологични образи като техни изразители и носители. Онова, което остава недоловимо за ума, докосва душата и достига до сърцето чрез изображението. Доре доразвива и “дописва” Лафонтен, а резултатът е блестящото издание на творческия дует, което завладява малки и големи и до днес.