На 20 октомври Клуб „Писмена“ посрещна поредния си гост – писателката Елена Алексиева. В Централното  фоайе на Националната библиотека тя представи най-новата си книга – сборника „Прекъсването на самсара“, която през изминалите седмици беше включена в късите листи на няколко национални литературни конкурса. За книгата говори проф. Амелия Личева. Тя прочете текст със своите наблюдения върху разказите в сборника и ги положи в съвременния български литературен контекст.

След това Елена Алексиева разказа за пътя си до тази книга, за желанието си да постигне писане в състояние на щастие, за писане, тогава когато всичко ти е наред. Тя е искала да направи нещо ново и различно, защото да пишеш, когато нищо не ти е наред, е отработен модел. Авторката прочете откъс от първия разказ в сборника – „Подарък“. След това отговори на въпроси от публиката, сред която бяха Боян Биолчев, Силвия Чолева, Ивайла Александрова, и разказа и подготовката си за написването на „Прекъсването на самсара“, за четенето на „Книга на мъртвите“ и за опитите си да научи повече за източното учение.

В разговора взе участие и търговският директор на издателство „Жанет 45“ Красимир Лозанов, който сподели, че за всяко издателство е въпрос на престиж да издаде автор като Елена Алексиева и че той много се радва, че писателката вече е част от литературното семейство на „Жанет 45“.

За спомен от гостуването си в Клуб „Писмена“ Елена Алексиева получи подарък от Националната библиотека – албума „Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Изданието е финансирано по програма „Помощ за книгата“ към Министерството на културата.

Във витрина на първия етаж в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ са подредени  книги от Елена Алексиева. Наред с нейни сборници и романи, посетителите и читателите могат видят и стихосбирката „Бримка на сърцето“ и  книгата с пиеси „Ангелски огън“.

Очаквайте традиционното интервю с писателката на сайта на Националната библиотека!

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов