На 4 ноември Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представи третия роман на живеещата в Канада авторка Невена Митрополитска. Тя е завършила руска и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и библиотекознание и информационни науки в Университета на Монреал. Новият ѝ роман „По релсите“, издаден от „Жанет 45“, поставя в центъра на събитията българските евреи, репресиите и спасяването им през Втората световна война.

За книгата по време на събитието говори проф. Амелия Личева, която набеляза някои важни за романа теми и послания. Една от тези съвременни теми е икономическата миграция. Друго важно, което тя отбеляза, е голямата тема за това как евреите от свои стават чужди и как самите българи се разделят в отношенията си към тях. Амелия Личева каза още, че особено много ѝ е харесало посланието на романа колко трудно се свиква с мисълта, че светът може и без нас, че „тези връзки, които имаме със света са много крехки, че трябва да се научим да се радваме на живота, независимо че той ще бъде и след нас“.

Срещата продължи с въпроси към авторката, която разказа как намира темите на романите си, за предварителната подготовка, коятоѝ е била необходима за написването на „По релсите“. Част от отговорите ѝ можете да прочетете в интервюто, което тя даде за Клуб „Писмена“ и така да присъствате на събитието. Достъпът до него беше осъществен чрез „зелен сертификат“, съобразно заповедта на министъра на здравеопазването.

За работата си с авторката говори Красимир Лозанов, редактор на книгата, който специално беше дошъл за представянето от Пловдив. Той сподели за работния процес и няколкомесечните обсъждания на ръкописа, свързани и с подробна проверка на фактологичните моменти в романа.

Като гост на Клуб „Писмена“, Невена Митрополитска получи в края на вечерта подарък от Националната библиотека – фототипното издание „История на Народната библиотека в София. По случай 50-годишнината ѝ 1879–1929“ от Велико Йорданов.

След събитието авторката даде автографи и разговоря с гостите, сред които бяха Митко Новков, Мария Донева и др.

Очаквайте следващото събитие на Клуб „Писмена“!

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов