На 7 декември по покана на Клуб „Писмена“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше представена графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ от Веселин Праматаров. За книгата говори Стефани Ангелова, журналист и докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На събитието присъства и Н. Пр. Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, който в началото на вечерта изказа впечатленията си от комикса. След това Стефани Ангелова очерта специфичността на книгата, разликата ѝ от другите комикси, които познава. „Тук имаме реални хора, реални събития“, каза тя, и направи паралел с темата на новелата – протеста на студентите през 1968 г. срещу събитията в Прага, с протестите у нас от миналата година и насилието над студентите.

Художникът и авторът  Веселин Праматаров разказа за източниците, които е ползвал, докато е работил по книгата и за концепцията, която е изградил, за да събере множеството информация за времето и събитията от 1968 г. в ограничения обем от 46 страници. Той също така сподели, че освен Младежкия фестивал, описан и представен в „На конци“, много интересна за включване е била и писателската среща, проведена през онази година, но е трябвало да отпадне поради обема на книгата.

Единственият жив от героите на комикса – Александър Димитров, с вълнение разказа за мотивите им през 1968 г. да протестират, за особеностите на времето и за демокрацията. Той говори и за образа на куклата и марионетката, за който стана въпрос по време на разговора със Веселин Праматаров и Стефани Ангелова.

След срещата Веселин Праматаров като гост на Библиотеката получи подарък – албума с произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека – „Слово с четка и длето“, издаден през 2021 г. Екземпляр от изданието получи и Стефани Ангелова като представящ, поканен от Клуб „Писмена“.

За читателите и гостите на Библиотека в коридора пред Централното фоайе е подредена витрина с материали от подготовката на графичната новела, сценария на проекта, снимки от събитията в Прага.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов