Отива си всичко, което било е.

И уж си отива, а някъде в нас е.

И ние сме все същите, макар че сме други.

Дали си отива, все пак, което било е?

                                                                      София Филипова

 

 

Този път гост на Клуб „Писмена” на Националната библиотека беше  поетеса с впечатляваща научна дейност,  автор на единствения по рода си у нас “Речник по стихознание”, а също така и на много литературоведски статии и рецензии.

София Филипова е дългогодишен преподавател по български език и литература в Националната гимназия за древни езици и култури “Константин-Кирил Философ”, асистент в Софийския университет,   автор на сценарии на учебни филми за Гео Милев, П. К. Яворов и  Хр. Смирненски.С днешна дата тя е  гл. редактор на  сп. “Хайку свят” и съредактор на електроннното списание „Поетични страници”.

В съавторство с  Александра Ивойлова, Филипова  издаде  поетичните диалози  „Отгласи”, а стихосбирката  „Жажди” е новата ѝ книга.

Неин редактор  е поетесата Илиана Илиева, която изрази задоволството си  от  творческия процес с литературоведа София Филипова,  с която заедно са  успели да „уловят верния пулс –  именно на човешката жажда в нейните полифонични измерения: естетически, мисловни, физически, етически, лирически, любовни, човеколюбиви”.

Известният литературен критик Георги Цанков с възхищение говори за жаждите на Филипова, „запечатани между кориците на необикновената книга, чиито стихове се превръщат в роман”, за дръзките слова и за това, че „лирична мощ на поетесата избухва” точно в тази книга.

Актрисата Красимира Казанджиева  и поетесата Стоянка Боянова ни поднесоха по най-точния и експресивен начин стиховете на София Филипова, а цигуларят Константин Кучев завладя публиката с най-емоционалната носталгична музика – фадо.

Развълнуваната София Филипова сърдечно благодари на многото приятели и нейни почитатели за финансовата и морална подкрепа. Колоритният момент с автографи и снимки, цветя и вино белязаха края на изключителната вечер.

Текст: Стефка Рангелова

Фотогалерия

Фотограф: Иван Добромиров