Клуб „Писмена“ към Националната библиотека откри своя нов сезон с премиерата на романа на младата авторка и наша колежка Яница Радева „Поздрави от Хадес“, издателство „Жанет 45“.

Кристина Йорданова, преподавател по българска литература в СУ „Св. Климент Охридски“ и литературен критик, сподели, че познава творчеството на Яница и е прочела всички нейни книги. „В романа правят впечатление две неща. Първото е, че Яница не спира да експериментира с романовата форма. Второто е, че взима най-доброто от себе си и го усъвършенства и трансформира във всеки следващ свой роман. Едно от нещата, които остават константа, е изключителното вглъбяване във вътрешния свят на персонажите“, подчерта тя.

Албена Раленкова, редактор и ценител на добрата литературата, зададе въпроса „Кое е онова нещо, което ни провокира да отворим страниците на романа“ и отговори за себе си, че това е диалогът. „Ако можеш да влезеш в диалог с текста, ако по някакъв начин намираш отглас, значи тази книга ще продължи да бъде за теб“, отбеляза тя.

Откъси от романа прочете актьорът Евгени Енчев.

Гости, приятели и колеги на авторката не останаха равнодушни към романа и темите в него, на първо място мита за Едип и различните гледни точки на героите-разказвачи.

В непринуден разговор авторката и двете литераторки обсъдиха какво е Хадес – бог, място или …?

Фотограф: Иван Добромиров