Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще представи виртуална изложба с материали от Музикалния отдел на библиотеката по повод 85 години от рождението на именития български бас.

Никола Николаев Гюзелев е роден на 17 август 1936 г. в град Павликени, България. Той е една от най-изявените емблематични фигури на съвременното оперно изкуство, оставил след себе си съзвездие от образи изваяни за четири десетилетия на най-големите световни сцени. Най-добрите му постижения са ролите на: крал Филип в „Дон Карлос”; Галицки в „Княз Игор”; Мефистофел във „Фауст” и Крумов в „Антигона 43”.

Едновременно с това, Гюзелев е и отличен художник. През 1960 г. завършва Софийската Художествена Академия, като този факт допринася за характерното моделиране на вокално-сценичните образи.

Ученик на световно известния педагог – професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност.

Доктор Хонорис Кауза на Българската Академия на науките, комендатор на Италианската република, носител на Международната награда на името на Джузепе Верди за изключителни постижения и принос в оперното изкуство, Гюзелев е носител на най-високи отличия на България и на Италия.

Материалите, които ще бъдат включени в изложбата са от фонда на отдел „Специални колекции” на Националната библиотека, които ще допълнят образа на именития бас – Никола Гюзелев.

17 августНикола Николаев Гюзелев(1936 – 2014)
Никола Николаев Гюзелев