Луис Даниъл Армстронг (известен и с прякорите си Сачмо) е американски джаз музикант, тромпетист, вокалист и композитор.

Първоначално Армстронг става известен като тромпетист, но е също така и един от най-влиятелните джаз певци и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата, а през 2017 година е въведен в Залата на славата на ритъм и блус.

Самият Армстронг често твърди, че е роден на 4 юли 1900 година, дата, отбелязана в много биографии. Въпреки че той умира през 1971 година, едва в средата на 1980-те години, когато са намерени документи от кръщаването му, става известно, че истинска му рождена дата е 4 август 1901 година.

Армстронг е роден в много бедно семейство в Ню Орлиънс, щата Луизиана като внук на роби. Прекарва детството си в бедния квартал на Ъптаун Ню Орлиънс.Той посещава училището за момчета „Фиск Скуул“, където за пръв път се запознава с креолската музика. Изкарва по малко пари като продавач на вестници и търсейки изхвърлена храна, която продава на ресторантите. Луис прекарва много време в кварталните танцови салони, а за да печели някакви пари често пренася въглища в известния с бордеите си квартал Сторивил, където се запознава с разнородна музика.

На 11 години Луис Армстронг напуска училище и се включва в момчешки квартет, те пеят по улиците за пари. Въпреки бедното си детство, той се отнася към този период от живота си по-скоро като към източник на вдъхновение.

Армстронг усъвършенства значително свиренето си на корнет в оркестъра на Нюорлиънския дом за цветнокожи бездомници. Оркестърът се ръководи от професор Питър Дейвис, който след известно време прави Армстронг ръководител на бенда. Орекстърът на Дома свири на различни публични мероприятия из целия град и тринадесетгодишният Луис започва да привлича вниманието със своето свирене на корнет. Получава първата си работа в танцов салон, където се запознава с барабаниста Блек Бени, който се превръща в негов наставник. Денем пренася въглища, а вечер свири на корнет в салона.

Армстронг свири и в честите градски паради на брас бендове, а при всяка възможност слуша по-стари изпълнители. По-късно свири в брас бендове, работещи на параходите по река Мисисипи включително в ползващия се с добро име бенд на Фейт Марабъл. По-късно Луис описва времето, прекарано с Марабъл, като „следване в университет“, тъй като то му дава много по-широк опит в работата с писани аранжименти. Научава се да чете ноти.

През 1922 година Армстронг  заминава  за Чикаго където е поканен от своя учител Кинг Оливър. Той се включва в неговия Криоул Джаз Бенд, което му дава достатъчни доходи, за да не е нужно да работи друго през деня.

Бендът на Оливър е сред най-влиятелните джаз групи в Чикаго в началото на 20-те години на 20 век.

Армстронг и Оливър се разделят по приятелски през 1924 г. Скоро след това Армстронг получава покана да отиде в Ню Йорк, за да свири с оркестъра на Флетчър Хендерсън, най-голямата афроамериканска група по онова време. Той сменя инструмента с тромпет, за да се слее с другите музиканти в неговата секция. Неговото влияние върху солиста на тенорния саксофон на Хендерсън, Колман Хокинс, може да бъде оценено чрез слушане на записите, направени от групата през този период.

През 40-те години на 20 век широкото възраждане на интереса към традиционния джаз от 20-те години на 20 век дава възможност на Армстронг да обмисли връщане към малкия групов музикален стил от младостта си. След изключително успешен джаз концерт в малка група в Нюйоркската зала на 17 май 1947 г. с участието на Армстронг, мениджърът на Армстронг, Джо Глейзър разпуска бенда на Армстронг на 13 август 1947 г. и създава група от шест души с традиционен джаз група с участието на топ музиканти, повечето от които са лидери на големи групи. Новата група е обявена на откриването на Супер клуба на Били Бърг.

През 50-те години на 20 век Армстронг е обичана американска икона и посланик на културата, който има международна база от почитатели.

Против съветите на лекаря си, Армстронг поема двуседмичен ангажимент през март 1971 г.  Умира от сърдечен удар в съня си на 6 юли 1971 г., месец преди 70-ия си рожден ден. Той се намира в Корона, Куинс, Ню Йорк по време на смъртта си. Погребан е в гробището Флашинг в Куинс, Ню Йорк.

 

Музикалният отдел на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” притежава частици от творчеството на Луис Армстронг.